PowerPoint
 

Flemming Birch-Olsen
Communications
PowerPoint Tips & Tricks
 
Tips & Tricks - december 2001
Reducér størrelsen på din præsentation.
PowerPoint versioner før PowerPoint97 havde ingen indbygget kompressionsalgoritme. Det betød, at når man benyttede bitmaps (fx. fotos) i sin præsentation, kunne præsentationen svulme op til en anselig størrelse. Det kunne i nogen grad modvirkes ved at bruge komprimerede filformater - i første række JPG. Det kombineret med lave CPU hastigheder, lille RAM størrelse og få transportmuligheder, afholdt mange mennesker fra at bruge billeder til at levendegøre præsentationen, og de valgte i stedet symboler og tegninger fra de mange righoldige clipart-biblioteker.

Fra og med PowerPoint97 har programmet haft indbygget kompression, hvilket har bevirket, at man nu kan bruge bipmaps i vid udstrækning, uden at det går ud over præsentationens fuktionalitet - typisk er størrelsesforholdet mellem tidligere og nyere versioner 4:1. Mulighederne for at lave slagkraftige præsentationer er således nu langt større, men der er stadig ting man skal tænke på, når man sætter billeder ind i præsentationen.

Hvis man udelukkende skal bruge sin præsentation til skærm eller videokanon, kan man nøjes med at lave sine fotos i en opløsning på 96dpi (dots per inch). Man kan printe overheads fra en sådan præsentation, men billederne vil være svagt pixelerede, d.v.s. man vil kunne se de små kvadrater en bitmap består af. 
Hvis man udelukkende skal printe overheads er en billedopløsning på 150dpi at foretrække, og 300 dpi hvis man skal have lavet lysbilleder fra sin præsentation. Teoretisk set er det sådan, men personlig har jeg set udmærkede lysbilleder fra præsentationer, hvor billederne har ligget i en lav opløsning, hvilket også gælder plakater.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvilket filformat man vælger til sin præsentation. JPG og PNG har i sig selv udmærkede skalérbare kompressionsfaciliteter. Dog skal man være opmærksom på, at jo større kompression, jo mindre fylder billedet, men kvaliteten falder også! GIF har kun ringe kompression, men til gengæld giver GIF-formatet mulighed for at lave animationer, hvilket er understøttet fra PowerPoint2000. BMP og TIFF filer har ingen eller kun ringe kompression, og vil derfor øge filstørrelsen.

Mange har oplevet, at medens man arbejder med en præsentation kan filstørrelsen variere betydeligt. Her kan det være en god idé, at skrive præsentationen ned under et nyt navn, det kan i visse tilfælde reducere størrelsen med helt op til 50%

Tidligere artikler:

Flash og Shockwave animationer i PowerPoint (november 2001).

  Tips & Tricks
PowerPoint
Historien
Gode råd
Tips & Tricks
Genveje
Baggrunde
Templates
Services

Hjem

fbo-com


Der er -4046 dage, -9 timer, -17 minutter og -56 sekunder til Jul Userlog Couldn't connect to MySQL server!